Håvard Berger: Lys & Salt 5: Liv mer enn ord

Jesus var én av oss, samtidig annerledes enn oss. I dette ligger et forbilde. Vi kalles til tilstedeværelse – og annerledeshet. I denne talen snakker Håvard om hvordan vi med våre liv kan formidle Jesu ånd og Hans verden til våre omgivelser – uten å bruke ord.

Atle Yndesdal: Lys & Salt 4: Åndens ledelse og Åndens hjelp

Jesus kom for å søke og frelse det som var fortapt. Luk. 19,10.

DHÅ søker det samme som Jesus, og vil lede oss og hjelpe oss til å møte mennesker der de er i sin livsreise. Også på en overnaturlig måte gjennom Åndens ledelse og gaver vil Gud møte dem og løfte dem inn i frelsens nåde.

Tarjei Gilje: Lys & Salt 3: Hvordan dele evangeliet i vår kultur?

Det kan være fristende å tenke at nøkkelen til fornyet interesse for evangeliet i Norge er å få kristne inn i fremskutte stillinger. Men kan det tenkes at den viktigste evangeliseringen skjer helt andre steder, nemlig i hverdagslivet hvor vanlige kristne deler troen med sine medmennesker?

Håvard Berger: Lys & Salt 2: Bønn for våre kjære

Bønn for våre kjære kan være både givende og krevende. For selv om bønnen drives av kjærlighet, vil det i mange tilfeller kreve utholdenhet. Men om ikke vi ber og kjemper for våre nærmeste, hvem gjør det da? Jesus oppmuntrer oss til å ikke gi opp, for den som ber er i kontakt med kraftige, virkningsfulle saker. Heldigvis er vi ikke kalt til å reise alene i dette, og Gud vil da også betro uselviske bedere hva man kan be for sine kjære.

Thomas Dalsbø - Lys & Salt 1: Har vi gode nyheter?

Erfarer vi evangeliet som de gode nyhetene de faktisk gir seg ut for å være? Hva vi svarer på dette vil ha mye å si for hvordan vi opplever det å dele troen vår med andre. Bli med når Thomas dykker inn i Paulus sine ord i 2. Korinterbrev, hvor det blir tydelig at (1) kjærlighet er drivkraften, (2) Gud har selv gjort jobben, og (3) vårt kall er nå å nærme oss Jesus - og lede andre dit.

Nøkkelvers:
- 2 Kor 5, 11-21

Tarjei Gilje - Jesus skal komme igjen

Adventstiden minner oss både om Jesu fødsel og om hans ventede gjenkomst. På andre søndag i advent handlet prekenen særlig om det å være forberedt på Jesu gjenkomst, og å leve livet med det for øye.

Thomas Dalsbø - Advent 2021: Hvorfor håp?

Advent er en tid preget av ord som venting, lengsel og lys som skinner i mørket. Med andre ord dreier det seg om håp. Håp om at Gud skal gjøre det Han har sagt, selv når våre liv og vår verden oppleves vanskelig. Dette håpet, som kommer fra Gud i Jesus, vokser midt i det vonde og vanskelige, gir oss kraft til å være lys og salt og holder helt inn i evigheten.

Beate Antonsen - Hva er det viktigste?

Hva er det Gud ønsker av oss for å leve etter hans vilje? Jesus oppsummerer dette i budene om å elske Gud med alt vi er og å elske vår neste som oss selv. Bare ved å bli elsket av en overnaturlig kjærlighet fra Gud kan vi elske Gud tilbake og vise kjærlighet for de rundt oss.

Tarjei Gilje - Allehelgensdag: Dere er jordens salt.

I den tidlige kirken ble martyrenes dødsdag sett på som deres himmelske fødselsdag. Arven fra dem som har fulgt Jesus før oss kan fortsatt være til inspirasjon, frimodighet og trøst for oss som er kristne i dag.

Håvard Berger - Tro , håp og Maria Magdalena

Etter sitt møte med Jesus løp Maria Magdalena umiddelbart til sine fortvilte og sørgende trossøsken. Hun søkte å styrke deres tro og gi dem håp! I dette ligger det et forbilde for oss. Fortvilte situasjoner vil det alltid være mange av - men la oss være fylt av Guds ord og til styrke for de rundt oss! (Dagens tekst = Mark. 16, 9-14)

Terje Høyland - Iallfall ikke Ninive!

Denne søndagen forkynte Terje Høyland fra IMI-kirken i Stavanger. Han skriver om talen: "Jona stakk helt motsatt av Guds kall til storbyen Ninive. Hvorfor gjorde han det? Og hva risikerer å holde deg og meg borte fra det Gud gjør i vår tid?"

Thomas Dalsbø - Verdens ende?

Spørsmålet om verdens ende, endetid og Jesu gjenkomst har grepet kristnes oppmerksomhet til alle tider. I denne talen tar Thomas for seg kapittel 13 i Markusevangeliet, som er den teksten i Markus hvor Jesus tydeligst adresserer de såkalte "siste tider". Thomas argumenterer for at det spesielt er tre ting vi må ha på plass for å kunne forstå disse tekstene på en god måte: (1) den apokalyptiske språkbruken, (2) den tekstlige og historiske konteksten og (3) en åpenhet og ydmykhet på at dette er vanskelige tekster som også kan ha flere lag med mening samtidig.

Håvard Berger - Et usannsynlig forbilde

I Markus 12, 38-44 møter vi en fattig enke som fanger Jesu oppmerksomhet. Tilsynelatende hadde hun lite å gi, men Jesus så at denne damen hadde mye å gi videre. Derfor løftet han henne fram som et eksempel for sine venner. Kanskje har også vi noe å lære av denne damen - to tusen år senere?

Thomas Dalsbø - Hva skaper vi?

I dagens tekst møter vi gårdsarbeidere som ikke forvalter avlingen og som misbruker tilliten fra bonden. Jesus brukte lignelsen til å blant annet kritisere de religiøse ledere for deres selvopptatthet og misbruk av egen rolle. Historien utfordrer oss på å ha Gud i sentrum og ikke oss selv, og samtidig er den en invitasjon til å se på oss selv som Guds medarbeidere og med-skapere.

Tekst: Markus 12: 1-12

Håvard Berger - Et sykt tre og en frisk tro

I denne talen tar Håvard utgangspunkt i Markus 11, 12-26, og snakker om fikentreet som visner, Jesus som raser i tempelet – og hva dette har med våre liv å gjøre.